Az utóbbbi évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású, „saját gyártású” magyar képregényhőse Sanyi, a bagoly, akinek kalandjaival, poénjaival és sajátságos világszemléletével naponta találkozhatnak az interneten az olvasók és a rajongók. A képregény népszerűségében rejlő lehetőségeket kihasználva Sanyi megalkotója, Szabó Éva most olyan új vállalkozásba kezdett, amelyben főhőse a hazai művészeti értékeket népszerűsíti, színházak és előadások, fesztiválok, könyvek és kiállítások iránt igyekszik felkelteni az olvasók érdeklődését.

sanyi_a_abagoly_mh.jpg

„Szeretném Sanyi rajongótáborát ösztönözni arra, hogy ismerjenek és nézzenek meg lehetőleg minél több értékes, izgalmas programot, és közvetlen beszámolót is kapjanak például egy-egy kiállításról, vagy előadásról – persze mindezt Sanyi sajátos látásmódjával és humorával” – árulta el lapunknak Szabó Éva, az interneten népszerűvé vált Sanyi, a bagoly képregény alkotója.

Sanyi ugyanis mostantól hazai művészeti értékeket népszerűsít: színházak, fesztiválok és könyvek mellett kiállításokat is. Szabó Éva hozzáteszi: izgalmas lesz a kivitelezés, hiszen ő maga nem kritikus, csak művészetkedvelő és nyitott ember. „Új dolog lesz ez a Sanyi, a bagoly felületeken, de éppen ezért talán méginkább szeretném összekötni a humort és a magas művészetet, azért, hogy az emberek merjenek jegyet váltani azokra a produkciókra, amelyekre a főhős felhívja a figyelmüket” – mondja. Az alkotó „missziójelleggel” indítja el mindezt, bár úgy véli: nem kell, hogy tömegeknek hiányozzon egy-egy fontos előadás, és az sem elvárás, hogy olyan népszerű legyen, mint egy-egy Coelho-idézet. „De jó lenne valamiféle egyensúlyt teremteni a közönséges és az érték között” – meséli.

És hogy miként fogadják majd a képregényrajongók ezt az újítást? Szerinte a statisztika is azt mutatja, hogy Sanyi rajongóinak többsége nyitott lesz az ilyesfajta bejegyzések, ajánlások iránt. „Jó néhány olyan Sanyis képcsík született már, amely feltételez egy bizonyos alapműveltséget a megértésükhöz. Ilyen volt például A csak erős idegzetűeknek című bejegyzés, vagy Az új Maslow piramis. Ezeket a poénokat persze csak azok értékelik igazán, akik találkoztak már a témával tanulmányaik, vagy olvasmányaik során” – magyarázza. Meglátása szerint az ilyen rajzokat nagyon értékelik az emberek, talán pont azért, mert többen élnek a jól bevált és szélesebb körökhöz eljutó „alsótájéki humorral”: ám sem ő, sem Sanyi nem foglalkozik ilyesmivel. Szabó Éva hozzáfűzi: jobban szereti azt a fajta humort, ami egy percig nevettet, de utána tíz percig még elgondolkodtat.

Az alkotót megkérdeztük arról is, hogyan áll a Sanyi-történetek nyomtatásban kiadandó változatával. „Dolgozom még rajta. Ez egészen új nekem, Sanyi ugyanis nem tartozik a bőbeszédű madarak közé, de a könyvben természetesen kifejti majd bővebben is a mondandóját. Összetett a feladat, mert nem csak azt szeretném, hogy olyan gondolatokkal találkozzanak a rajongók, amelyek eddig nem voltak olvashatók, de ugyanakkor jól is nézzen ki a könyv, és használjam ki a formátum adta poénlehetőségeket is. Másfelől pedig nekem is jelen kell lennem a munkaerőpiacon, hogy még tovább nehezítsem az írást, rajzolást” – mondja Szabó Éva.

Magyar Hírlap :: Szabó Palócz Attila
Fotó :: Fűrész Zsolt


A bejegyzés trackback címe:

https://sanyiabagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr35444293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása